Balkon Plantenbak: Hoe Maak Je Een Verticale Tuin Op Je Balkon

Wil je je balkon veranderen in een oase van groen? Dan kunnen balkon plantenbakken ene geweldige uitkomst zijn. Wanneer je een verticale tuin maakt van plantenbakken op je balkon kun je veel meer planten kwijt. Daarnaast ziet het er ook prachtig uit op je balkon en de buitenkant. We geven je in dit artikel een aantal tips voor het maken van een verticale tuin op je balkon.

Waarom kiezen voor balkon plantenbakken?

Er zijn een aantal redenen waarom je voor balkon plantenbakken zou kiezen. We sommen ze voor je op:

 • Efficiënte manier om planten op je balkon te kweken
  Wanneer je planten verticaal aan je balkon hangt, bespaar je in ruimte op je balkon. Zo kun je meer planten kwijt op een kleine ruimte. 
 • Planten hangen in de lucht
  Planten staan niet meer op de vloer van je balkon, maar hangen in de lucht aan je balkon. Zo houd je meer ruimte op de vloer over op je balkon.
 • Je balkon komt tot leven
  Laat je balkon tot leven komen met extra groen. Planten en bloemen brengen je balkon tot leven. Dus tover je saaie balkon om tot een ware levendige groene jungle met balkon plantenbakken!
 • Kweek kruiden en groenten op je balkon
  Met een balkon plantenbak kun je je eigen kruiden en groenten op je balkon kweken. Je kunt de plantenbakken op een fijne, bereikbare hoogte hangen. Zo kun je makkelijk de plantjes verzorgen en oogsten. 
 • Extra biodiversiteit in de stad
  Veel beestjes vinden het fijn als er meer groen is in de stad. Zo help je de biodiversiteit in de stad. Kies bijvoorbeeld voor planten met bloemen om bijen en vlinders aan te trekken. Deze helpen vervolgens met het bestuiven van andere planten en bloemen. Zo help je de natuur vanaf je balkon!

Waar moet je op letten bij aanschaf balkon plantenbakken?

Wil je plantenbakken aanschaffen voor op je balkon? Denk bij aanschaf dan goed na over het volgende:

 • Locatie van de plantenbak
  Zorg dat je plantenbak op een mooie en zichtbare locatie hangt of staat. Zo kun je er goed bij en kun je deze goed zien. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de plantenbak op die locatie water kan krijgen van regen. Als de plantenbak geen regenwater kan opvangen, zul je zelf vaker moeten water geven. Ook is het belangrijk te controleren hoeveel zon bij de planten komen. Niet alle planten kunnen tegen veel zonlicht, andere planten hebben juist veel zonlicht nodig.
  Check ook onze plantengids voor tips over zonlicht en bewatering.
 • Mogelijkheden planten
  Bedenk hoeveel planten je kwijt kun in de plantenbak of combinatie van plantenbakken. Zo kun je vast nadenken hoeveel van elke plant je wilt kopen. Niet alle planten gaan goed samen en kunnen onder alle omstandigheden. Wil je dat de planten meerdere seizoenen overleven? Kies dan voor winterharde vaste planten. Lees meer over mogelijkheden met planten in onze plantengids.
 • Montage methode
  Controleer hoe je een plantenbak kunt monteren aan je balkon. De meeste plantenbakken komen met meegeleverd ophangsysteem. Zo kun je de plantenbak vaak aan de reling van je balkon hangen. Controleer ook of de reling stevig genoeg is om het gewicht van je plantenbak te kunnen dragen. Zeker wanneer er veel water (door bewatering of regen) in de plantenbak komt, kan deze erg zwaar worden.
 • Bewatering en afwatering
  Voor gezonde planten is bewatering en afwatering van je plantenbak essentieel. Wanneer je plantenbak geen regenwater vangt, zul je deze zelf regelmatig water moeten geven. Je kunt dit automatiseren met een bewateringssysteem. Wanneer een plantenbak veel regenwater vangt, is het belangrijk dat overtollig water kan weglopen. Check daarom of er in de plantenbak afwateringsmogelijkheden zitten.
 • Prijs
  Het is belangrijk om naar de kosten te kijken die je totaal kwijt bent. Neem hierin de volgende kosten mee om de totaalprijs te berekenen: plantenbakken, planten, potgrond, montagemiddelen en eventueel (nieuw) gereedschap.

Verschillende manieren voor verticale tuin op je balkon

Je kunt je balkon vergroenen met verschillende manieren. Een balkon plantenbak is er één van, maar we zetten ze hier allemaal voor je op een rijtje:

 • Verticale tuin plantenbak
  Verticale tuin plantenbak voor balkon
  Met een verticale tuin plantenbak monteer je de plantenbak aan de muur. Je kunt deze aan een schutting of muur schroeven, of ophangen aan een tralies met de juiste dikte. In de plantenbakken groeien de planten in een goede potgrondmix. Belangrijk is dat je een goed watersysteem hebt zodat je planten voldoende water krijgen. Daarnaast moet overtollig water worden afgevoerd met een drainagesysteem.
 • Rek of tralies voor klimplanten
  Je kunt een muur van groen maken door klimplanten langs een rek of tralies op je balkon te laten groeien. Je kunt de klimplanten in een pot of bak onderaan het rek zetten en de klimplanten goed langs het rek begeleiden zodat ze langs het rek gaan groeien.
 • Hangende balkonbak
  Je kunt ook een plantenbak aan je balkon laten hangen. Hiervoor kun je speciale plantenbakken met grijpers gebruikeren die aan de rand van je alkon blijven hangen.

  Shop verticale tuin plantenbakken voor balkon