Het selecteren van geschikte planten voor een verticale tuin kan een uitdaging zijn. Er zijn verschillende factoren waarmee rekening moet worden gehouden, zoals zonlicht, waterbehoefte, grondtype en overwintering. Dit kan het proces van het kiezen van de juiste planten voor een verticale tuin ingewikkeld maken.

Daarnaast wil je natuurlijk een verticale tuin die je mooi vindt of juist van kunt eten. In deze plantengids helpen we je met het kiezen van planten voor je eigen verticale tuin.

1. De gevolgen van een verkeerde planten keuze

Wanneer je de verkeerde planten kiest bij je verticale tuin, kan dit gevolgen hebben op de groei en overleving van de planten. Met keuze van verkeerde planten kunnen ze slechter groeien, ziek worden of zelfs dood gaan. Dit is natuurlijk zonde want je wilt natuurlijk een mooie en levendige verticale tuin hebben.De juiste plantenkeuze is daarom van groot belang.

Gevolgen van verkeerde plantenkeuze

 • Plant droogt uit
  Het kan zijn dat je planten in je verticale tuin uitdrogen. Door verkeerde grond, te weinig bewatering of teveel zon voor de plant kan deze niet de juiste hoeveelheid vocht opnemen en droogt deze uit.
 • Plant verdrinkt
  Naast uitdroging kunnen planten ook verdrinken. Dit kan doordat de plant teveel water krijgt, de grond teveel vocht vasthoudt of er teveel regen op de planten valt en niet goed weg kan stromen.
 • Plant groeit niet goed
  Door verkeerde omstandigheden kan een plant slecht groeien. Dit kan door verkeerde soort grond komen, teveel of te weinig zonlicht, teveel of te weinig water.
 • Plant gaat dood in de winter
  In Nederland & België kunnen we soms te maken hebben met strenge winters. Niet alle planten overleven dit. Kies je voor een verticale tuin voor buiten, kies dan planten die kunnen overwinteren. Het mooiste is als ze ook nog eens wintergroen blijven, dan kun je ook in de winter nog genieten van je verticale tuin!

Er kan dus aardig wat mis gaan met een plant, maar wanneer je rekening houdt met de omstandigheden en de juiste planten erbij kiest zorg je voor de optimale omstandigheden van de plant en kan deze gezond en in leven blijven.

2. De ultieme gids om planten voor je verticale tuin te selecteren

Het kiezen van planten voor je verticale tuin is misschien wel de leukste stap in het inrichten van je verticale tuin. Zoals eerder besproken is het belangrijk om planten de kiezen bij de omstandigheden van je verticale tuin. Er zijn een aantal basis elementen om rekening mee te houden. We leggen ze hieronder even voor je uit.

Zon & Schaduw

Heeft je plant veel zon nodig of doet die het juist beter in de halfschaduw of schaduw? Kijk goed naar de locatie waar je je verticale tuin wilt plaatsen.

Krijgen de planten daar gedurende de hele dag zon, een deel van de dag zon of helemaal geen zon? Neem dit mee in de keuze voor planten en kijk goed naar de behoefte van de planten.

Het kan zijn dat je planten kiest met verschillende behoeftes aan schaduw en zon. Dit hoeft geen probleem te zijn. Zo kun je planten planten met meer behoefte voor schaduw onder grote planten die in de zon staan plaatsen. Zo krijgen ze minder zon dan de planten erboven.

Andersom natuurlijk hetzelfde. Met een verticale tuin kan het gebeuren dat planten over elkaar gaan hangen. Wil je zeker zijn dat een plant zon krijgt zorg er dan voor dat de plant boven andere planten uit blijft steken. Bijvoorbeeld door deze boven een hangplant te plaatsen of planten bij te knippen.

Bewatering

Het ene plantje heeft meer water nodig dan de andere. Wanneer je de planten voor een verticale tuin samenstelt kijk dan goed naar de waterbehoeftes van een plant. Het is makkelijk om planten met dezelfde waterbehoefte in dezelfde bak te plaatsen.

Je kunt vaak per plantenbak de watertoevoer bepalen. Bijvoorbeeld met handmatig bijvullen of met een geautomatiseerd watersysteem. Bij een watersysteem kun je ervoor zorgen dat elke plant of plantenbak zijn eigen druppelaar heeft. Zo kun je de watertoevoer gemakkelijk afstellen op de behoefte van de plant.

Grondtype

Welk type grond je gebruikt kan verschil maken voor een plant. In de tuincentra zie je tegenwoordig een verscheidenheid aan soorten potgrond, speciaal voor: cactussen, rozen, kruiden of orchideeën. Het is er allemaal.

Deze soorten potgrond zijn afgestemd op de wensen van een plant. Met name de zuurtegraad en het materiaal van de grond is dan belangrijk. Echter maakt het voor een plant geen groot verschil. Je kunt het dus prima met universele potgrond doen.

Wel kan de grondtype van groot belang zijn op de afwatering in je verticale tuin. Zo zijn er grondsoorten die veel of juist weinig vocht vasthouden. Grondsoorten met kokosvezel houden veel vocht vast. Luchtige cactus potgrond bijvoorbeeld weer minder.

Kijk naar de behoeften van je plant en of het nodig is om speciale potgrond ervoor aan te schaffen. Bij JungleScape hebben we een ideale grondmix samengesteld voor een goede afvoer van water, voldoende voedingsstoffen en absorptie van water. Lees alles over de perfecte potgrondmix voor verticale tuinen.

Overwintering

Plaats je je verticale tuin buiten, dan is het belangrijk om te weten of de planten die je wilt kiezen winterhard zijn of niet. Wil je de planten de winter later overleven, zorg dan dat ze winterhard zijn. Omdat klimaten per land en regio kunnen verschillen, is door de USDA een categorisering gemaakt van de winterhardheid van planten.

Elke regio wereldwijd is ingedeeld met deze categorisering. Nederland bevindt zich met name in de zones 7 en 8. Benieuwd naar de winterhardheid van jouw regio? Bekijk op Plantmaps.com de indeling van regio’s in winterhardheid van Nederland en België.

Je hoeft niet per se alleen maar winterharde planten in de verticale tuin buiten te plaatsen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om in de lente en zomer eenjarige kruidenplanten in je verticale tuin te kweken. Wel is het zonde om kamerplanten buiten in je verticale tuin te houden. Deze kunnen het in de zomer goed doen buiten, maar overleven de winter niet.

Dit is iets anders dan wintergroen. Wintergroen betekent dat de planten ook in de winter hun blad behouden. Is een plant winterhard, maar niet wintergroen? Dan verliest de plant haar blad in de winter en komt dit vaak in de lente weer terug.

Functie

Bij de keuze voor planten voor je verticale tuin is het belangrijk om voor jezelf te bepalen welke functie deze moet vervullen. Is je verticale tuin ervoor om je te helpen met het kweken van groenten of kruiden? Of vind je het belangrijk dat deze er vooral esthetisch goed uit ziet? Dit geeft andere opties in je selectie van planten. Ook wanneer je voor esthetisch gaat kun je voor groen, bloemen of een mix gaan.

 

Stel je eigen verticale tuin samen

3. Sierplanten voor een verticale tuin buiten

Een verticale tuin heeft veel voordelen. Een van de beste voordelen is dat een verticale tuin vooral gewoon heel mooi is. De mooiste manieren om je verticale tuin buiten in te richten is om voor sierplanten te gaan. Planten die niet eetbaar zijn, maar vooral mooi voor het oog.

Je kunt je verticale tuin op verschillende manieren indelen. Zo kun je voor een jungle look gaan met varens, grassen en klimplanten. Of maak je verticale tuin bij- en vlinder-vriendelijk door bloemplanten aan toe te voegen. Kun je niet kiezen? Je kunt altijd nog voor een mis gaan.

Varens buiten

Tonvaren voor verticale tuin

Veel varens geven het hele jaar groen blad. Met de kartelige structuur aan het blad geven varens een wilde look aan je verticale tuin. Ga je voor een ‘jungle’ look buiten, dan kunnen varens niet ontbreken.

Bloemen

Grassen

Zegge (carex evergold) voor verticale tuin

Grassen geven je verticale tuin het hele jaar door een mooie uitstraling. De sprieten gaan vaak alle kanten op en geven daarom een vol beeld in je verticale tuin. Je kunt kiezen voor grassen in één kleur of meerdere kleuren. Er zijn veel soorten grassen gekweekt, we hebben een selectie gemaakt voor mooie grassen in een verticale tuin.

4. Moestuin planten voor een eetbare verticale tuin buiten

Ben je op zoek naar eetbare planten voor je verticale tuin? We hebben een selectie gemaakt van alle geschikte moestuinplanten voor verticale tuinen. Zo kun je zelf thuis je eigen verticale moestuin maken met de juiste planten. We hebben ze ingedeeld in kruiden, groenten en fruit.

Kruiden buiten

Ga je kruiden kweken voor je verticale tuin? Dan is het belangrijkste om kruiden te kiezen welke je lekker vindt en het ook echt gebruikt. Hou je niet van koriander? Dan is het zonde om deze toe te voegen aan de selectie voor je kruidentuin.

Kruidenplanten kunnen eenjarig zijn of vast. Een verticale tuin is ook prima geschikt om eenjarige kruiden in te kweken. Let dan wel op de tijd van het jaar wanneer je de planten erin zet. Plant je ze in de lente, dan kun je er nog lang van genieten. Maar in het najaar zullen ze snel sterven door minder zon en kouder weer.

Je kunt de kruidenplanten ook binnen in een verticale tuin kweken. Zo kun je bijvoorbeeld in je keuken een verticale tuin maken met verschillende planten. Tijdens het koken heb je de kruidenplanten binnen handbereik. Belangrijk is dat ze binnen wel voldoende zonlicht krijgen.

Groenten

Thuis eten kweken in je verticale tuin.

 • Bonen
 • Komkommer (kleine)
 • Knoflook
 • Ui (kleine)
 • Pepers (kleine)
 • Sla
 • Kool
 • Mosterdplant
 • Spinazie
 • Snijbiet
 • Tomaten

Fruit

Veel fruit groeit aan bomen of grote struiken. Hiervoor zijn verticale tuinen helaas minder geschikt. Er zijn echter een aantal planten die het goed doen in een verticale tuin.

5. Planten voor een verticale tuin binnen

Een verticale tuin met levende planten ziet er binnen niet alleen prachtig uit, het kan ook een zuiverende werking hebben van de lucht en voor extra zuurstof zorgen. Kijk bij je keuze naar verticale tuin binnen goed naar de lichtbehoefte van de plant. Wanneer je de verticale tuin in een hoekje plaatst, kan het zijn dat de planten te weinig licht krijgen en het niet goed doen.

Varens

 • Krulvaren (Nephrolepis exaltata)
 • Konijnenpoot varen (Davallia fejeensis)
 • Nestvaren (Asplenium nidus)
 • Medusa (Nephrolepis obliterata)

Philodendron

 • Philodendron scandens
 • Philodendron brazil
 • Philodendron imperial red
 • Philodendron verrucosum

Hangende planten

 • Lippenstiftplant (Aeschynanthus)
 • Slaapkamergeluk (Soleirolia solerolii)

Kruiden binnen

Net als bij een verticale tuin buiten, kun je ook binnen verse kruiden kweken in een verticale tuin. Het voordeel wanneer je ze binnen kweekt is dat je er nog makkelijker bij kan tijdens het koken! Zorg wel dat je kruiden voldoende licht krijgen.

Overige binnen

 • Monstera
 • Lepelplant (Spathiphyllum)
 • Graslelie (Chlorophytum comosum)
 • Aglaonema
 • Dieffenbachia
 • Calathea

6. Verticale tuin systeem die bewatering makkelijk maakt

Omdat bij een verticale tuin planten niet in de bodem staan, maar aan een plantenbak aan de muur hangen, kan bewatering lastig zijn. Bij JungleScape verkopen we makkelijke verticale tuin plantenbakken met een waterysteem. Je kunt ze ook gemakkelijk zelf installeren en van planten voorzien. 

7. Begin nu met het maken van je eigen verticale tuin

Maak nu gebruik van de kennis die je hebt opgedaan over het selecteren van geschikte planten en creëer je eigen prachtige verticale tuin. Je weet nu precies waar je rekening mee moet houden met het selecteren van de juiste planten. Dus waar wacht je nog op?

Kies een verticale tuin systeem

Wanneer je een verticale tuin wilt starten is het kiezen van een verticale tuin systeem of plantenbak een belangrijke stap. Bij JungleScape hebben we een aantal systemen getest en geselecteerd die makkelijk in gebruik zijn en goed te onderhouden!

Alle stappen om een verticale tuin te maken

Wil je weten wat er naast planten nog meer bij komt kijken om een verticale tuin te maken? We hebben een stappenplan voor je gemaakt met alle stappen om een je eigen verticale tuin te maken.Shop verticale tuin systemen