Heb je weinig ruimte op je balkon of in je tuin? Maar wil je toch graag moestuinieren? Met een verticale tuin kun je op een kleine ruimte toch veel groente, fruit of kruiden kweken! Zo kun je ook op je balkon in de stad een moestuin aanleggen. Lees in dit artikel alles over hoe je zelf een verticale moestuin aanlegt.

Verticale moestuin met kruidenplanten

1. Verticale eetbare plantenwand

Een verticale tuin is een wand waar planten verticaal langs groeien. Meestal in plantenbakken welke langs de muur zijn gemonteerd. Het systeem bevat vaak een geautomatiseerd watersysteem zodat je planten voldoende en regelmatig water krijgen. Je kunt een verticale tuin voor de sier houden, maar ook als moestuin! Zo kun je zelf gemakkelijk je eigen groenten, fruit of kruiden kweken langs de muur. Een verticale tuin heeft een aantal voordelen en nadelen. Verder heef teen verticale moestuin nog een aantal extra voordelen, namelijk:

  • Je kunt er zelf heel makkelijk bij voor oogsten en onderhoud
    Omdat je verticale tuin langs de muur hangt, kun je makkelijk bij elke afzonderlijke plant zonder dat je diep de moestuin in hoeft te lopen. Je kunt zo makkelijk je planten oogsten.
  • Je kunt op weinig ruimte veel (moestuin) planten kweken
    Heb je alleen maar een balkon of een kleine tuin? Dan kun je alsnog heel veel planten kwijt in een verticale moestuin. Met de verticale tuin plantenbak van JungleScape bijvoorbeeld kun je op een vierkante meter aan muur bijna 60 (!) verschillende planten kwijt.

Bekijk voordelen en nadelen van een verticale tuin.

2. Planten voor een verticale moestuin

Wanneer je een verticale moestuin maakt wil je natuurlijk eetbare planten gebruiken. Bij een verticale tuin moet je er rekening mee houden dat je niet alle planten in een verticale tuin kunt laten groeien, die je normaal in bijvoorbeeld een moestuin kunt laten groeien. We hebben een gids voor planten in een verticale tuin gemaakt welke planten je in kunt groeien in een verticale tuin. Makkelijke planten voor je verticale moestuin zijn bijvoorbeeld aardbeien, maar ook verschillende kruiden zoals munt en tijm.

Bekijk plantengids voor verticale tuin.

3. Oogsten van verticale moestuin

Zoals eerder aangegeven is het erg makkelijk om in je verticale moestuin te oogsten. Doordat je in een verticale moestuin vanaf één plek bij al je planten kunt is het erg makkelijk oogsten. Net als in een normale moestuin kun je zelf bepalen welke planten je erin plaatst. Let er wel op dat veel moestuin planten vaak eenjarig zijn en afsterven in de winter. Een verticale moestuin kan dan even een kale bedoeling zijn. Je kunt er dan voor kiezen om in je verticale tuin ook sierplanten te plaatsen welke wintergroen en winterhard zijn. Zo kun je toch het hele jaar genieten van je verticale tuin.

Plantenbak geschikt voor verticale moestuin met waterreservoir

4. Plantenbak voor verticale moestuin

Bij JungleScape hebben we de ideale plantenbak voor een verticale tuin. Deze bevat een waterreservoir waardoor je minder vaak water hoeft te geven. In elke plantenbak kun je twee moestuin planten kwijt. Je kunt deze vullen met bijvoorbeeld kruiden, groenten of fruit.

Shop verticale tuin plantenbak