Om planten in je verticale tuin optimaal te laten groeien kun je een speciale mix in potgrond maken. Deze bestaat uit een derde deel zand, een derde deel potgrond en een derde kokos vezels. De mix heeft een aantal eigenschappen die ideaal werken voor een verticale tuin, namelijk:

 • Overtollig water wordt snel afgevoerd (dankzij 1/3 deel zand in de mix)
 • De mix bevat goede basis voedingsstoffen (dankzij 1/3 deel potgrond)
 • Vocht wordt goed opgenomen en vastgehouden (dankzij 1/3 deel kokos vezels)

In deze blog leggen we je uit waarom juist voor een verticale tuin deze mix zo goed werkt en een hoop problemen kan voorkomen. Ook leggen we uit hoe je zelf deze mix kunt maken.

1. Deze problemen kun je krijgen bij een verkeerde potgrond mix voor je verticale tuin

Een verticale tuin werkt net even iets anders dan planten die in de grond in je tuin staan. Wanneer je planten in je tuin plant, kun je vaak normale potgrond gebruiken en de planten groeien goed. Wanneer je dit voor je verticale tuin in potten doet, kunnen er een aantal problemen ontstaan. We noemen er een aantal op.

 • De grond in de plantenbak wordt te nat
  Wanneer water in je plantenbak niet goed kan worden afgevoerd kan de grond te vochtig in de plantenbak te vochtig worden. Dit kan leiden tot verstikking van de wortels van de plant en/of schimmel. Zorg ervoor dat overtollig water kan weglopen (zoals met het drainagegat in de verticale plantenbak van JungleScape). Ook wanneer water in de plantenbak goed kan weglopen kan de grond nog steeds te vochtig blijven. Dit kan komen omdat de grond van zichzelf teveel vocht vasthoudt. Door in de mix van de grond meer zand toe te voegen kan water makkelijker wegstromen en houdt minder vocht vast.
 • De grond in de plantenbak wordt te snel droog
  Het is belangrijk dat planten voldoende water krijgen om niet uit te drogen en goed te blijven groeien. In een verticale tuin is een goed bewateringsysteem hiervoor noodzakelijk. Met het waterreservoir in de verticale plantenbak van JungleScape wordt gezorgd voor een continue toevoer van water aan de grond in een plantenbak. De grond in de plantenbak moet het water echter wel kunnen vasthouden. Als het water door de zwaartekracht te snel wegstroomt en niet wordt geabsorbeerd zullen de planten alsnog geen water krijgen. Door vezels zoals kokos potgrond toe te voegen, wordt het absorptievermogen van de grond vergroot. Zo krijgt de plant een goede toevoer aan water.
 • De plant krijgt niet voldoende voedingsstoffen uit de grond
  Elke plant heeft voedingsstoffen nodig om te groeien. Een deel haalt de plant uit de lucht (koolstofdioxide) en een deel uit de grond (nitraten). Wanneer je grond uit je tuin gebruikt, kan het zijn dat deze niet voedzaam is omdat voedingsstoffen zijn weggespoeld. Daarom is het belangrijk om voor de grond in je plantenbak voedzame potgrond te gebruiken. Hierin zitten voldoende voedingsstoffen voor de plant in je verticale tuin om langere tijd op te groeien. Wanneer de grond is uitgeput, kun je altijd extra voedingsstoffen aan de bewatering toevoegen.

Nu je de problemen kent waar je in de grond voor de planten van je verticale tuin mee te maken krijgt, kun je je grondmix dus verbeteren op de behoefte van je planten. Zo zorg je ervoor dat je gezonde planten krijgt in je verticale tuin.

2. Ideale potgrondmix volgens JungleScape

Om ervoor te zorgen dat de planten in je verticale tuin goed groeien kun je een mix van verschillende soorten grond gebruiken. Deze kun je niet zomaar kopen in je plaatselijke tuinwinkel, maar zul je zelf moeten samenstellen. Of je kunt de samengestelde verticale tuin potgrondmix van JungleScape gebruiken.

Onze samenstelling:

 • 1/3 deel zand (bijv. brekerszand)
 • 1/3 deel potgrond (normale potgrondmix)
 • 1/3 deel kokos potgrond

3. Waarom werkt deze verhouding goed?

De potgrondmix zoals hierboven beschreven werkt goed omdat het aan alle eisen voor een verticale tuin voldoet. De mix helpt bij:

 • Het goed afvoeren van overtollig water dankzij 1/3e deel zand in de mix
 • Voldoende voedingsstoffen aanwezig om de plant te laten groeien dankzij 1/3e deel potgrond en 1/3e deel kokos potgrond in de mix
 • Voldoende absorptievermogen van water dankzij 1/3e deel kokos potgrond in de mix

Zou je de verhouding van deze mix veranderen, dan verander je ook de eigenschappen van de mix. Zou je bijvoorbeeld het aandeel kokosvezel vergroten, dan neemt het absorptievermogen van je mix toe. De mix houdt dan meer water vast. Dit kan ervoor zorgen dat de mix te nat wordt en water niet meer goed wegstroomt. Wanneer de verhouding zand te groot wordt, dan wordt de grond te grof en loopt water mogelijk te makkelijk weg. Je planten kunnen uitdrogen en niet voldoende voedingsstoffen binnen krijgen.

Heb je bepaalde planten met specifieke behoefte zoals een erg droge of juist erg natte grond? Dan kun je de mix aanpassen voor deze planten. De planten zullen zich dan nog prettiger voelen dan in de standaard 1/3-mix.