Een verticale tuin (ook wel eens ‘green wall’, groene muur of levende plantenmuur genoemd) is een tuin waar de planten niet horizontaal in de grond zitten, maar verticaal langs de muur staan. Waar je normaal gesproken planten bijvoorbeeld in de grond van je tuin of een pot van je balkon stopt, zorgt een verticale tuin ervoor dat je planten kan laten groeien aan een muur of schutting. Je kunt zo niet alleen optimaal gebruik maken van de ruimte en zo veel meer planten kwijt, het staat ook nog eens heel mooi! Lees in dit artikel alles over de voordelen, mogelijkheden en voorbeelden van verticale tuinen.

1. Soorten verticale tuinen

In verticale tuinen zijn verschillende soorten planten geschikt. Welke planten je in je verticale tuin wilt hebben is afhankelijk van je smaak, omgeving en functie. Kijk hieronder welke soort planten geschikt zijn voor jouw wensen, of kijk in onze complete gids voor planten voor een verticale tuin.

Verticale tuin voor buiten

Heb je een kleine tuin of balkon en wil je graag meer groen? Dan kun je met een verticale tuin heel veel planten kwijt op een kleine ruimte. Je kunt kiezen voor een verticale tuin voor de sier, of een verticale tuin waar je van kan eten: een verticale moestuin. Je kunt een verticale tuin buiten aanleggen aan een schutting, muur of zelfs op je balkon. Alles over verticale tuin balkon.

Verticale tuin in de publieke ruimte in Madrid

Verticale tuin in de publieke ruimte in Madrid

Verticale tuin voor de sier
Een verticale tuin is vooral ook mooi om naar te kijken. Kies je voor sierplanten voor je verticale tuin, dan ga je voor het oog en kun je kiezen uit de mooiste selectie planten. Denk aan grassen, varens, kelken of bloemen. Je kunt naar smaak ook all-in gaan voor een soort sierplanten. Zo kun je een verticale tuin maken met alleen maar bloembakken en creëer je een verticale vlinder of bijentuin. Je kunt natuurlijk altijd een mix maken met verschillende soorten planten. Weten met welke sierplanten je aan de gang kunt? Bekijk alle geschikte buiten planten voor een verticale tuin.

Verticale moestuin
Heb je weinig ruimte in je tuin of op je balkon? Maar wil je toch buiten een moestuintje aanleggen? Met een verticale moestuin kun je op de kleine ruimte alsnog heel veel verschillende eetbare planten kwijt. Dit kunnen groenten en fruit zijn. Denk bijvoorbeeld aan aardbeien. Bekijk onze volledige lijst aan planten die geschikt zijn voor een verticale moestuin.

Verticale kruidentuin
Naast groenten en fruit is een verticale tuin ook ideaal voor het kweken van kruiden. Voor koken heb je vaak veel verschillende kruiden nodig. Met een verticale kruidentuin kun je heel veel verschillende kruiden kwijt op een hele kleine ruimte. Zo hoef je niet meer te kiezen welke kruiden je wilt kweken, maar kweek je ze gewoon allemaal! Je hebt zo altijd verse kruiden tot je beschikking. Bekijk onze volledige lijst aan planten die geschikt zijn voor een verticale kruidentuin.

Een verticale tuin van hout met daarin kruidenplanten.

Een verticale tuin schutting van hout met kruidenplanten

Verticale tuin voor binnen

Van een verticale tuin voor binnen kun je het hele jaar genieten. Je loopt er elke dag langs en hoeft deze niet te onderhouden in weer en wind. In een verticale tuin voor binnen kun je andere planten houden dan voor buiten. Al kun je voor kruiden bijvoorbeeld zowel buiten als binnen een verticale tuin maken. De meest voorkomende planten voor een verticale tuin voor binnen zijn vaak kamerplanten of succulenten. Met een hoge verscheidenheid aan deze binnenplanten kun je een hoop kanten op. Zo kun je een jungle-look maken met klimplanten, hangplanten en varens. Of juist gaan voor de woestijn-look met succulenten. Naast binnenplanten voor de sier kun je je verticale tuin ook functioneel maken. Dit kan door verticale tuin te maken in je keuken met kruiden.

Een verticale tuin voor binnen

Een voorbeeld van een verticale tuin binnen.

2. Voor- en nadelen verticale tuin

Er zijn veel voordelen en een aantal nadelen aan een verticale tuin. Een groot voordeel van een verticale tuin is dat het er vooral heel mooi uit ziet. Daarnaast kun je op een kleine ruimte heel veel planten kwijt. Ideaal als je weinig ruimte beschikbaar hebt en toch veel planten kwijt wilt. Een nadeel kan zijn dat niet alle planten geschikt zijn voor een verticale tuin.

Wij hebben alle voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet. Bekijk ons artikel alle voordelen en nadelen van een verticale tuin.

3. Verticale tuin bij je thuis

Verticale tuinen worden steeds populairder. In steden zien we steeds vaker meer groen verschijnen. Verticale tuinen zijn daar ook vaak onderdeel van. Ook steeds meer bedrijven, winkels, kantoren en organisaties plaatsen een verticale tuin. Maar wat is er nou mooier dan je eigen verticale tuin naar eigen smaak bij je thuis?

Er zijn steeds meer mogelijkheden om bij je thuis een verticale tuin te maken. Bijvoorbeeld met houten bakken die je kunt ophangen aan de muur of vilt doeken waarin je planten kunt laten groeien. Bij JungleScape willen we echter de ervaring en het gemak van een professionele verticale tuin bij je thuis brengen.

Karoo verticale tuin

4. Verticale tuin van JungleScape

Bij JungleScape stel je een verticale tuin helemaal naar eigen wens samen. Je bepaalt waar je de verticale tuin wilt (binnen of buiten), hoe groot deze moet worden, welk soort planten erin moeten (kruiden, moestuin, sier of een mix) en of je een automatisch bewateringssysteem erbij wilt hebben.

Complete verticale tuin set van JungleScape

Complete verticale tuin set van JungleScape voor bij je thuis

Wil je een professioneel uitziende verticale tuin? Maar wil je niet de kosten van een dure tuinarchitect of hovenier? Of wil je gewoon lekker zelf helemaal de touwtjes in handen om je eigen verticale tuin te maken? Kies dan voor een verticale tuin van JungleScape. Wij hebben een plantenbak geselecteerd die perfect is voor een verticale tuin, een plantenselectie welke we uit voorraad direct aan je meeleveren, watersystemen welke je helpen je verticale tuin automatisch te bewateren en een handleiding waarmee je je verticale tuin zo kunt opzetten.

Verticaal tuinieren met plantenbakken

Wij hebben een plantenbak geselecteerd waarmee je heel gemakkelijk je eigen verticale tuin kunt maken. Je kunt deze makkelijk ophangen dankzij meerdere montagestukken. De plantenbak bevat een waterreservoir zodat er langdurig voldoende waterafgifte is aan je planten. Daarnaast heeft de plantenbak een drainage gat. Hiermee wordt overtollig water (na bijvoorbeeld een regenbui) afgevoerd. Zo verzuipen de planten niet.

Alles over de ideale verticale tuin plantenbak voor bij je thuis.

Verticale tuin plantenbak

Verticale tuin plantenbak van JungleScape

Alles-in-één verticale tuin sets

Om het je makkelijk te maken hebben we complete verticale tuin sets voor je samengesteld. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een verticale tuin met een groene jungle look voor buiten: ons BuitenTuintje. Of kies bijvoorbeeld voor een complete set met kruiden of moestuinplanten. Bekijk al onze alles-in-een verticale tuin sets.

Meer info?